University of Melbourne, Learning Environments Spatial Laboratory

The University of Melbourne’s Learning Environment Spatial Lab (LESL) is a redevelopment of an old gymnasium within the heart of a 1930’s heritage listed building into an experimental environment explicitly aimed at exploring theat exploring the pedagogy-space relationship. The LESL has been created to challenge the thinking and professional practice of educators, designers, facility managers, clients, end users and students about the design, educational use and the impact on occupants of formal and informal learning environments. pedagogy-space relationship.

Project Details

Architects
Architectus and Assoc. Prof Jamieson, Strategic Advisor, Learning Environments Design

Award
Winner Category 3: An Educative Initiative or A Design Solution

Address
Frank Tate Building 189, Parkville campus of the University of Melbourne, Melbourne 3010

Submitter
Ruth Wilson, Director of Architectus Group Pty Ltd

Cost
$1,200,000

Project Overview

Winner Category 3: An Educative Initiative or A Design Solution

“This project is an interesting example of transformation of a gymnasium constructed in the 1930’s into a flexible learning environment suited to 21st Century pedagogies. The planning and briefing process was most comprehensive including prototyping of elements with mobility including ergonomic assessment

The finished project offers a highly adaptive space that can be transformed to create an exciting and interesting range of learning spaces. It provides a venue where educators can be challenged to experiment with and develop new teaching and learning strategies.

Use of colour is great with an interesting mix of materials and surfaces including some elements that identify with the original structure.

This project is worthy of recognition as an outstanding example of active research and development of a learning facility.

Special congratulations to Architectus and Melbourne University.”

Andrew Gehling, Jury Chair

The University of Melbourne’s Learning Environment Spatial Lab (LESL) is a redevelopment of an old gymnasium within the heart of a 1930’s heritage listed building into an experimental environment explicitly aimed at exploring theat exploring the pedagogy-space relationship. The LESL has been created to challenge the thinking and professional practice of educators, designers, facility managers, clients, end users and students about the design, educational use and the impact on occupants of formal and informal learning environments. pedagogy-space relationship.

Project Details

Architects: Architectus and Assoc. Prof Jamieson, Strategic Advisor, Learning Environments Design

Award: Winner Category 3: An Educative Initiative or A Design Solution

Address: Frank Tate Building 189, Parkville campus of the University of Melbourne, Melbourne 3010

Submitter: Ruth Wilson, Director of Architectus Group Pty Ltd

Cost: $1,200,000

Project Overview

Winner Category 3: An Educative Initiative or A Design Solution

“This project is an interesting example of transformation of a gymnasium constructed in the 1930’s into a flexible learning environment suited to 21st Century pedagogies. The planning and briefing process was most comprehensive including prototyping of elements with mobility including ergonomic assessment

The finished project offers a highly adaptive space that can be transformed to create an exciting and interesting range of learning spaces. It provides a venue where educators can be challenged to experiment with and develop new teaching and learning strategies.

Use of colour is great with an interesting mix of materials and surfaces including some elements that identify with the original structure.

This project is worthy of recognition as an outstanding example of active research and development of a learning facility.

Special congratulations to Architectus and Melbourne University.”

Andrew Gehling, Jury Chair

This page last updated: Wednesday 22 August 2012