Haileybury Brighton Junior School & Girls Middle School

Project Details

Architects
Architectus

Address
120 South Rd Brighton , VIC 3186 Australia

Submitter
Joanne King

Cost
$3,976,800.00

Photographer
Ian Davidson

Project Overview

Haileybury’s new focal point is an impressive, dynamic, curving colonnaded building, of glass and metal, overlooking the school’s extensive ovals and landscaped grounds. The two level building promotes the school’s community and separates facilities for the Junior School and Girls’ Middle School, while linking to existing Girls’ Middle School classrooms.

The new building provides a canteen, multi-purpose room and general purpose classrooms that separate Junior School and the Girls Middle School facilities over two levels and connecting with an existing building at the first floor.

The new building embeds the school colours into the building fabric itself. Magenta has featured for the life of the school (122 years). Glazed bricks of the school's magenta colour were sourced and integrated into the brick facades. Magenta also features on the glass spandrel panels and first floor balcony slot cut-out overlooking the courtyard. The magenta highlights reinforce the school identity and also feature in carpet banding, custom-made rugs and on student lockers.

The building provides a meeting space for families, promoting a sense of community – among parents, staff and children – that is most important to Haileybury. The multi-purpose room is a gathering place for parents, for Saturday sport and after-school drop off.

This building responds to the Haileybury Community’s wish to deliver a world class education facility, enhanced by contemporary learning environments. Haileybury has pioneered the highly successful explicit teaching model and the universal usage of iPads in classrooms in Victoria. Haileybury develops the core literacy and numeracy skills through the use of explicit, direct instructional learning in the Junior School. In the Girls Middle School, a combination of explicit instruction and student-centred learning is used. The school runs a system of parallel education from years 5 to 12, with students attending separate buildings within the same campus.

The new building supports effective teaching in dynamic spaces. Spaces are sympathetic to individual, small and large group learning, functions and catering. Performance glazing protects classrooms from harsh summer sun while large vertical metal fins (on the northern face) deflect summer sun, but allow winter rays. Wide covered walkways run outside the classrooms, with the upper level enclosed walkway bathed in natural light from large skylights.

The narrowness of the site and building envelope has created a positive outcome in the new building’s geometry: mediating the frontage of both the sports oval and tree lined access road and defining external play areas for students.

This page last updated: Thursday 3 April 2014