St Francis De Sales Primary School- Stage 3

Project Details

Architects
Baldasso Cortese

Address
122 Paterson Drive Lynbrook, Victoria 3975 Australia

Submitter
Devkrishna Mistry

Cost
$2,435,000

Photographer
Peter Clarke

Project Overview

Learning Community 3 together with the Administration building is the third stage of development at St Francis De Sale. This follows the completion of Learning Community 1 & 2.

Master planned in 2008 for a long term enrolment of 450 students, the school has been designed as 3 Learning Communities, each to accommodate 150 multi-age students from Prep –Y6.

Learning Community 3 together with the Administration building is the third stage of development at St Francis De Sale. This follows the completion of Learning Community 1 & 2.

Master planned in 2008 for a long term enrolment of 450 students, the school has been designed as 3 Learning Communities, each to accommodate 150 multi-age students from Prep –Y6.

It was clear at the outset that this school was going to be different from all others with the focus to move completely away from formal classrooms to a range of spaces for different activities and learning styles in a multi-age environment. Personalised learning, peer-to-peer collaborative learning and team teaching all influenced the architectural design of physical learning spaces.

The embedding of technology in the learning space – smart boards, networked and wireless connection to computers hand held devices adds to the flexibility demanded by the curriculum.

Students are grouped “Stage not Age” increasing engagement, they are taught to take increased responsibility for their learning.

The teacher as a facilitator and working together with other teachers require far more planning and organization time. A large localized work area, surrounded by all their resources / photocopying needs has been provided.

Conference and meeting rooms are available for small group discussion, reading recovery or for staff use.

St Francis De Sale has been designed without a formal Library. The library functionality has been disbursed between the 3 learning communities allowing the library resources to be directly accessible to the students where they need it.

As a result of the larger footprint of the learning space, particular attention in the design was given to increased natural light and ventilation and acoustic treatment. The raised roof and electronically operable windows allow natural light and ventilation to penetrate the centre of the building.

Acoustically, a high degree of sound insulation, angled walls and sound absorbent materials ensure the minimum of disruption in the learning space.

Internal spaces lead directly to landscaped outside learning areas protected by large covered eaves and provided with shade trees and seating.

This page last updated: Thursday 3 April 2014