Shellharbour Anglican College

Project Details

Architects
TERROIR - Chris Rogers

Address
1 Piper Drive Dunmore , NSW 2529 Australia

Submitter
Sydney Anglican Schools Corporation

Cost
$2,065,513.72

Photographer
Brett Boardman

Project Overview

A new building with three separate pavilions, each housing the three disparate functions: Drama, Music and Food Preparation with a single overhanging roof to bind them together as 'one object '. The combination of discrete pavilions and roof produced a series of unique covered outdoor learning (COLA) spaces.

Shellharbour Anglican School is located West of Shellharbour town centre, on a steeply sloping site adjacent to the Princess Highway. The school was completed between 2004 to 2010 to a clearly structured masterplan consisting of a circulation spine down the hillside and from which a series of buildings branch out across four terraced platforms. These simple pavilions have large gable roofs and exposed eaves - a series of containers housing classroom functions but which do not present opportunities for any social spaces beyond those along the spine.

The Sydney Anglican Schools Corporation approached TERROIR to complete the last remaining branch in the current masterplan structure, a single building but housing a diverse set of functions that do not easily coexist: drama, music and food preparation. Taking the functional tensions between the three uses as a cue to reconsider the project, three separate discrete pavilions were proposed, each housing one function each. While this strategy increased external wall area, it resolved functional and acoustic issues that would have required alternate forms of investment to resolve. Understanding the three separate buildings as a significant diagrammatic departure from the existing school, single overhanging roof was introduced over all three, to bind them together as "one object " and thus completing the diagrammatic structure of the masterplan. This combination of discrete pavilions and roof produced a series of unique covered outdoor learning (COLA) spaces that opt imise the potential of the plateau.

The focus on optimising the potential of the site extended beyond the plateau to create a third COLA space – a new outdoor theatre that extends the drama space using the natural fall of the ground. The 250 capacity open ampitheatre is deemed an unexpected bonus given the restrictive budget constraints, and is often utilized by classes and house groups alike.

The result is a suite of highly functional yet economical spaces, enabling the increase of flexibility of use within the new facility.

This page last updated: Tuesday 26 May 2015

2015 Category 2 New Construction Major Facility